Data z meteostanice VÚRV v Ruzyni opět přístupná na našem webu

Všem uživatelům dat z meteostanice VÚRV v Praze-Ruzyni sdělujeme, že na webu VÚRV je možno nalézt jak oblíbené meteografy aktuálních měření, tak možnost vybrat si meteorologické údaje pro požadované období. Najdete je na adrese: https://www.vurv.cz/pro-verejnost/meteostanice/ Meteostanice kontinuálně zaznamenávala data i v období jejich nedostupnosti na webové stránce VÚRV. Nyní je možno vybírat data od počátku automatického […]

>

Metodika „Přínosy a rizika aplikace dusíkatých hnojiv na podporu rozkladu slámy“ (2021)

Novou metodiku, upravující v praxi používané postupy hnojení na podporu rozkladu slámy si můžete stáhnout zde. Metodika byla zpracována v návaznosti na změnu klimatu a zelenou dohodu EU, se zaměřením na snížení dávek dusíkatých hnojiv, emisí NH3, CO2 a omezení znečišťování vod. Přináší nové poznatky publikované ve dvou recenzovaných vědeckých pracích (např. zde), vycházející z […]

>

Odhalit falešný včelí med bude snazší

Tisková zpráva (3. 1. 2022) Výzkumníci z VÚRV a PřF UK vyvinuli metodu, jak odlišit specifické proteiny pravého medu od náhražek Včelí med patří mezi nejfalšovanější potraviny na světě. Způsobů pančování je velké množství. Nejčastějšími podvody jsou přimíchávání sirupů z cukrové třtiny, kukuřice či rýže. Odhalení falšovaného medu je nesnadné a obvykle je zapotřebí využití […]

>

„Metodika pro identifikaci cizích amyláz v medu“ (2021)

Metodika, která obdržela Cenu ředitele za výsledky dosažené v roce 2021 je určena laboratořím, které se zabývají analýzou kvality medu. Cílovou skupinu představují především laboratoře zaměřené na prokazování falšování medu a hodnocení jeho jakosti. Tato metodika umožňuje identifikaci různých amyláz, které mohly být do vzorku přidány procesem falšování a nejsou pravému včelímu medu vlastní…

>