„Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského“ (2023)

Jako jedno z hlavních řešení se v současné době uvádí šlechtění a výběr odolnějších druhů a odrůd, které se lépe přizpůsobí dostupnosti vody v půdě a budou tak odolnější vůči novým klimatickým podmínkám. Cílem je nabídnout praxi alternativní plodinu bér italský/vlašský/ [Setaria italica (L.) Beauv.] s českými vyšlechtěnými odrůdami, které jsou vhodné do stále více se měnících podmínek prostředí České republiky. Tato plodina nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, ale i vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmiva pro zvířata, ale i další možnosti využití např. v krajinářské architektuře. Velmi pozitivní efekt na vzniku ověřené technologie je, že se na tvorbě předložené publikace  podíleli jak vědečtí pracovníci, akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol, za což jim patří velké poděkování.

Publikaci „Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského RUBERIT a RUCEREUS“ (Ing. Jiří Hermuth a kol.) si můžete stáhnout zde nebo prolistovat níže.

Pěstební technologie béru italského Ruberit_Rucereus_2023
Kategorie aktuality, metodiky.
Počet zobrazení: 541